VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon verkoopt herverzekeraar ver onder de boekwaarde

Tien maanden na aankondiging is het dan zover. Aegon heeft een koper gevonden voor zijn Amerikaanse herverzekeringsdochter. Het onderdeel gaat ver onder de boekwaarde de deur uit.

De verkoop van het onderdeel is geen verrassing. Vorige zomer maakte de verzekeraar het onderdeel Transamerica Reinsurance te willen verkopen.

Sindsdien heet het dat er druk onderhandeld werd met geïnteresseerde partijen. Koper van de TransAmerica Reinsurance is Franse Scor. Dat deze partij in de race was lekte al begin maart uit.

Wel verrassend is de prijs die Aegon voor het onderdeel ontvangt. Die is veel lager dan de waarde die Aegon aan het onderdeel toekent.

TransAmerica Reinsurance staat voor 1,6 miljard euro in de boeken bij Aegon. De opbrengst nu: 900 miljoen dollar ofwel 620 miljoen euro. Daar komt nog bij dat Aegon niet langer kapitaal achter de hand hoeft te houden als buffer voor de herverzekeringsportefeuille. Bij de opbrengst moet dus nog ruim 340 miljoen euro worden opgeteld aan vrij gevallen kapitaal. In totaal schiet de verzekeraar dus honderden miljoenen in bij de verkoop.

Handig boekhouden
Aegon hield er al rekening mee dat de verkoop van TransAmerica Reinsurance de winst dit jaar negatief zou beïnvloeden. Naar nu blijkt is de verkoop zo in elkaar gezet dat er dit jaar geen verlies in de boeken hoeft te worden opgenomen. De lagere opbrengst zal boekhoudkundig over de komende 15 jaar worden uitgesmeerd.

Vurig gewenst
Vorig jaar gaf Aegon aan dat het verder wil inzetten op pensioenen, levensverzekeringen en vermogensbeheer. Aegon wil op die gebieden marktaandeel winnen op de lucratieve Aziatische markten. Amerikaanse herverzekeringsactiviteiten - verzekeringen voor verzekeraars- behoren niet meer tot de kernactiviteiten.

Maar er zijn meer redenen denkbaar waarom Aegon een winstgevend onderdeel buiten zet. De verzekeraar wil eind juni de laatste 1,1 miljard euro steun terugbetalen aan de Nederlandse Staat.


Topman Alex Wynaendts gaf eerder aan dat terugbetaling niet afhankelijk is van de verkoop van de Amerikaanse herverzekeraar. Dat de opbrengst bedoeld was voor terugbetaling van staatssteun is duidelijk.

En dat verklaart meteen de relatieve haast die Aegon heeft gehad met de verkoop. Terugbetaling van de staatssteun is topprioriteit bij Aegon. Pas dan is de verzekeraar weer baas in eigen huis en is het weer toegestaan om op overnamepad te gaan.

De markten reageren dan ook positief op de vandaag aangekondigde verkoop. Dat de prijs niet is om over naar huis te schrijven is dan blijkbaar van secundair belang.

Hoe anders ging dat bijvoorbeeld bij ING dat zijn herverzekeringsdochter verkocht met een boekverlies van 25 procent. Beleggers hadden het toen vooral over ´een fors verlies op de verkoop.´ Belangrijk verschil: ING verkocht zijn herverzekeringsdochter NRG in december 2007, nog voor het hoogtepunt van de kredietcrisis.

Weer stukje TransAmerica kwijt
Met de verkoop van Transamerica Reinsurance wordt opnieuw een stuk uit de boedel van Aegons Amerikaanse kroonjuweel buiten gezet. Aegon kocht het financiële conglomeraat Transamerica in 1999 voor 19 miljard gulden (9,7 miljard dollar).

Het bracht Aegon in de wereldtop van verzekeraars en zorgde ervoor dat Aegon al snel meer dan de helft van zijn omzet uit de VS haalt.

Bij aankoop van Transamerica was al duidelijk dat een groot deel van de overnamesom besteed was aan onderdelen die Aegon helemaal niet wilde hebben. En dus werden in de loop der tijd steeds meer onderdelen verkocht.

Dat ging niet altijd van een leien dakje. De verkoop van Transamerica Finance Corporation nam vier jaar in beslag. In dat licht is het nog snel gegaan met de herverzekeringsactiviteiten.




Gerelateerde artikelen